| сеп., 24, 2018 |

България разполага с една от най-високотехнологичните лаборатории за изследване на храни и напитки в Европа. До този извод достигнаха българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), които посетиха специализирана лаборатория за изследване на храни и напитки в Пловдив – “Алименти“. Лабораторията е специализирана в извършване на анализи с цел установяване безопасността и качеството на храните спрямо европейските изисквания, а нейни клиенти са едни от най-големите фирми на пазара в България. При извършването на химични, органолептични, физикохимични, биохимични, микробиологични и ДНК анализи се прилагат възможно най-високите стандарти в сектора.

В рамките на своята визита евродепутатите запознаха ръководството и експертите на лабораторията с инициативата си за въвеждане на минимални стандарти относно изискванията за качество на продуктите в рамките на единния пазар. Това, заедно с идеята за провеждане на мащабни изследвания, целящи разкриване на подвеждащи и нелоялни търговски практики и съществени разлики в качеството, състава и съдържанието на продуктите, са сред акцентите на изработения от двамата евродепутати пилотен проект. Той наскоро бе одобрен от Европейската комисия с възможно най-високата оценка, а очакваният бюджет, който ще бъде отпуснат по проекта е в размер на 1,3 млн. евро. Радев и Новаков поясниха, че до края на годината предстои Европейският парламент да одобри финално предложените от тях мерки, а от началото на следващата година Европейската комисия трябва да започне изпълнение.

Така наречените „двойни стандарти на продуктите“ – термин, вече утвърден в Европа, е проблем, който обхваща не само храните, но също така и редица нехранителни продукти като козметика, тоалетни принадлежности и продукти за бебета. Разлика в качеството за първи път бе забелязана преди почти 10 години, но едва миналата седмица Европа официално призна за проблема чрез приемане на доклад в Европейския парламент, занимаващ се с установяване на разликите.

„След като миналата седмица гласувахме в Европейския парламент доклада за двойните стандарти, на всички вече е ясно, че проблемът наистина съществува и е много сериозен. Наша основна задача, като представители на над 500 млн. европейски граждани, е да не допускаме дискриминация по отношение на потребителите. За мен лично като българин е важно да направя всичко възможно, така че българският потребител да има еднакъв достъп до същото ниво на качество на продуктите като потребителите от Германия, Франция и Великобритания например. В тази връзка съм изключително радостен, че България разполага с такава модерна лаборатория, чието ниво е може би едно от най-високите, които съм виждал в Европа“, коментира Радев.

„От храни, през перилни препарати и козметика, двойните стандарти трябва да останат в миналото на ЕС“, заяви Новаков.

„Очакваме бюджетът, отпуснат по програмата, да спомогне за укрепване на потребителските организации, да бъдат утвърдени стандарти за тестване на продукти и да се улесни завеждането на гражданските искове. Финансирането ще бъде насочено и към провеждане на тестове, за информационни кампании и разясняване на потребителски права, за повишаване на сътрудничеството между отделни държави, така че с тези пари организациите да станат абсолютно пълноценни в защитата на потребителите. Надявам се през 2019 г. да имаме конкретни резултати и организации от страната ни да участват в тази българска програма“ допълни Андрей Новаков.

Източник: Plovdiv24.bg

TAGS: